ÇÖREKOTU YAĞI

Çörekotu Yağı

Çörekotu yağı Latince adıyla Nigella Sativa yağı içeriğinde birçok uçucu yağ ve farmakolojik olarak aktif temel bileşenlerden başlıca Timokinon, ditimokinon, timohidrokinon ve timol içermektedir.

Timokinonin’in Çörekotunda bulunan oldukça önemli antioksidan etkiye sahip olan aktif bir bileşik olduğu belirlenmiştir.Çörekotu uçucu yağı insan vücudunda ortaya çıkabilecek hücre hasarlarının onarılması nedeniyle kullanılan önemli maddelerden biridir. İnsanlar bu antioksidan maddeleri mutlak suretle dışarıdan beslenme yoluyla almak zorundadır.

Çörekotu uçucu yağlarının antimikrobiyal, antikanserojen, antienflamatuar, antidiyabetik ve antiradikal (Radikaller hücre kromozom yapısını bozarak kanser oluşumunu tetikleyebir) özelliklerinin olduğu tesbit edilmiştir.

Çörekotu yağındaki Timokinon normal hücrelere zarar vermeden yan etkiler olmadan kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını engelleyici bir alternatiftir. Bazı kemoterapi ilaçları ile sinerjik etki göstererek bu ilaçların atkinliğini arttırır ve /veya yan etkilerini azaltır.

Timokinon yüksek biyolojik etkinliği ve düşük sistemik toksisitesi ile klasik terapötik ilaçlara umut verici bir yardımcı etken madde olabilir.

Timokinon antieinflamatuar etkisiyle dismonore( sancılı adet görme) de prostoglandin sentezini inhibe ederek krampların şiddetini azaltmıştır.

Parkinson da nöronları (sinir hücreleri) koruyarak etki göstermektedir.

Çörekotu, yüzden fazla kimyasal ve organik bileşik içerir. Vitamin ve mineral deposudur. Çinko, bakır, demir ve fosfor mineralleri, B1, B2 ve B3 vitaminleri, folik asit gibi maddeler başlıca içeriğidir. Bu maddelerin insan sağlığı için onlarca faydası bulunuyor. 

 

Bazılarından kısaca bahsedelim;

  • Antioksidan, antikanserojen, antialerjik ve anti-enflamatuardır. 
  • Diyabete karşı etkilidir. 
  • Mide hastalıklarını iyileştirici özelliği vardır; hazmı kolaylaştırır. 
  • Yaraların iyileşmesi sürecini hızlandırır. 
  • Böbrek hastalıklarına karşı tedavi edicidir. 
  • Romatizma ağrılarına karşı oldukça etkilidir. 
  • Kalp ve damar sağlığını koruyucu etkisi vardır. 
  • Vücudun savunma sistemini dengeler, direncini artırır. 
  • Kan şekerini düşürür. 
  • Hormonal sistemi dengeler. 
  • Hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. 
  • İdrar söktürür, safraların temizlenmesine yardımcı olur. 
  • Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür. 
  • Mantar oluşumunu engeller. 
  • Parkinson ve bunama gibi hastalıklar için terapötik (tedavi edici) etkileri vardır. 
  • Astım, bronşit ve romatizma gibi hastalıklara karşı etkilidir. 
  • Sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.

 

Hangi Hastalıklara Karşı Kullanılabilir?

  • Kanser: Çörekotunun etkili olduğu en bilinen faydası, kanser oluşumunu önlemesidir. Kansere sebep olan faktörleri engeller, yavaşlatır veya durdurur. “Thymoquinone” adlı bileşen içeren Çörekotu, pankreas kanseri vakalarında tümörlü hücrelerin gelişimini durdurarak sayılarını azaltır. “Thymoquinone” bileşeninin, beyin kanseri vakalarında hücre ölümlerini yavaşlattığı da tespit edilmiştir. Göğüs ve kolon kanserleri vakalarında da iyileştirici etkileri gözlenmiştir. 
  • Tip-2 diyabet: Günde sadece iki gram Çörekotu tüketmek, açlık kan şekeri düzeylerini ve insülin direncini azaltır. 
  • Epilepsi: Bir araştırmaya göre Çörekotu, “anti-konvülsiyon (nöbet)” özelliği sayesinde özellikle çocuklarda epilepsi nöbetlerini azaltıyor. 
  • MRSA: Çörekotunun, “Metisiline Dirençli Staphylococcus Aureus” (MRSA) adı verilen ölümcül ve antibiyotik dirençli bakteri enfeksiyonuna karşı olumlu tepkiler verdiği belirlenmiştir. 
  • Lösemi: Diğer kanser türleriyle birlikte kan kanserine karşı da etkili olan Çörekotunda bulunan “timokinon” bileşiğinin lösemi hücrelerinde apoptozu indüklediği de tespit edilmiştir.
  • Solunum rahatsızlıkları: Solunum semptomlarını ve kimyasal maddelere maruz kalmaya bağlı gelişen göğüs wheezingini (hırıltı) azalttığı, solunum yolları sorunlarında ilaç tedavisi ihtiyacını minimuma indirdiği tespit edilmiştir.

 

Çörekotu Yağının Faydaları

 Çörekotundan üretilen yağ da, benzer şekilde birçok rahatsızlık veya sağlığın devamı için oldukça faydalı bir besin.

Çörekotu yağı, doğal fitokimyasal bileşikler olan “timokinon (TQ)”, “timohidrokuinon (THQ)” ve “timol” içerir. Bilim adamları, bu üç bileşiğin 30 farklı patojen için yüzde 100 oranında inhibisyon gösterdiği (engellediği) belirlendi. Fitokimyasallar, kansere karşı etkili maddelerdir. Çörekotu yağında bulunan “timokinon” ve “timohidrokuinon” adlı fitokimyasalların “anti-tümör” aktivitesi oldukça güçlüdür. Bu iki fitokimyasal maddenin tümör hücrelerini yüzde 52 oranında azalttığı görülmüştür.

 

Faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Saç bakımı için oldukça faydalı olan Çörekotu yağının yeni saç oluşumunda ve onarımında olumlu etkileri vardır. 
  • Hücre yenileyici özelliği vardır. Bu sebeple ameliyat izlerini tedavi edicidir. 
  • Yumuşak jelatin kapsül delinerek dil altına Çörekotu yağı damlatıldığında da migren veya baş ağrılarına karşı olumlu etkileri gözlenmiştir. 
  • Diş ağrısı için de tavsiye edilmektedir. Ağrıyan diş ve çevresine Çörekotu yağı sürüldüğünde ağrı kesici etkisi vardır. 
  • Karaciğer, vücudu etkileyen neredeyse tüm toksinlerin geçtiği önemli bir organdır. Safra yağlarını sindirir ve birçok toksin yağ içinde depolanır. Karaciğer, bu kimyasal artıkları vücuttan atmak için büyük çaba sarf eder. Çörekotu yağı, karaciğeri toksinlere karşı koruyarak zararlarını minimuma indirir. 
  • Çörekotu yağı, kilo vermeye de yardımcı olur. Bünyesindeki fitokimyasallar, “anti-obezite” özelliktedir. İştah kontrolü, kan glikoz düzeylerini dengelemesi, karaciğeri destekleyerek toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olması gibi özellikleri kilo almayı tetikleyen sebepleri azaltır. 
  • Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Hipertansiyonu olan hastalarda, 2 ay süreyle günde iki kez 100 ila 200 miligram Çörekotu yağı kullanımı, kan basıncını düşürür. Sekiz hafta içinde yüksek tansiyona karşı olumlu sonuçlar elde edilmiştir. 
  • Çörekotunun içeriğinde bulunan Omega-3 yağ asitleri, alerji etkilerinin hafiflemesini sağlar. 
  • Çörekotunun içeriğinde eterli yağlar bulunur. Bu yağlar, solunum borusunu genişleterek, krampları önler. 
  • Çörekotu yağını 1 çay bardağı suya 9-10 damla damlatılarak ağızda gargara yapılması durumunda diş, dişeti ve ağız içi ağrıları ve yaralarında iyileştirici etki göstermektedir. 
  • Göğsün Çörekotu yağı ile ovulması veya Çörekotunun kaynatılarak buharının solunması solunum yollarını açar. 
  • Çörekotu ısıtılarak sırta masaj yapıldığında sırt ağrılarını azalttığı belirtiliyor. 
  • Çörekotu yağı; göz, burun ve ağız tedavisinde, cilt döküntüleri, ısırıklar ve yaralar gibi iltihaplı vakalarda kullanılabilir. 

KELİMELER :